Vyvážená strava. Část 1. „Nepotřebuji diety“

„Nepotřebuji diety“

Téma vyvážené stravy není nové, ale vždy aktuální. Prozkoumání obrovského množství informací vyžaduje spoustu času a úsilí. Tým FarmBioVet se o vás stará a připravil sérii příspěvků na téma Vyvážená strava. Pomůžeme vám pochopit toto téma a řekneme vám, jak udržovat vyváženou stravu, a co je nejdůležitější, jak se nevzdávat a učinit z ní součást vašeho života.

Stále více lidí dává přednost zdravému životnímu stylu: zejména jíst správně, dodržovat dietu a sportovat. V rychlém rytmu života však není otázka úplné a správné výživy nejsnadnější. To je způsobeno skutečností, že člověk často nechce ztrácet čas vařením, dává přednost polotovarům, rychlému občerstvení a sladkému jídlu; nedbá na výběr produktů a nemyslí na to, které jídlo je zdravé a které ne. Kromě toho se ne každému podaří udržovat každodenní pitnou rovnováhu, která pomáhá normálnímu metabolismu a detoxikuje tělo.

Co je to?

Vyvážená strava je jako mozaika, z nichž každá se doplňuje a vytváří jednotný obrázek. Ve výživě tuto roli hrají bílkoviny, tuky a sacharidy. Pro udržení zdraví je důležité nejen je pravidelně konzumovat, ale také to dělat správně.

Vyvážená strava neobsahuje mnoho omezení, na rozdíl od diet. Nejdůležitější věcí ve vyvážené stravě je naplánovat a zahrnout do jídelníčku pouze výživná jídla.

 Zdravý styl života

Vzorec správné výživy

Plán vyvážené stravy se sestavuje individuálně. Existují však základní principy, na nichž je postavena racionální strava, která udržuje lidské tělo ve vynikající kondici. Vzorec správné výživy je poměrně jednoduchý, ale je v přímé závislosti na energetické hodnotě potravin (měřeno v kaloriích). 

Samotná energetická hodnota potravin by měla odpovídat nákladům na energie v těle. Každý ví, že pokud člověk hodně jí, ale málo se pohybuje, jeho nevyčerpaná energie se promění v nadváhu. To znamená, že při udržování normální hmotnosti je důležitý životní styl, povolání, pohlaví, fyziologické údaje, fyzická aktivita. Ale každý může dodržovat jednoduchá pravidla.

Správná, tedy vyvážená nebo racionální výživa vyžaduje:

  • dodržovat režim, jíst vždy ve stejnou dobu;
  • držet se jídelního plánu: snídaně, lehké občerstvení, oběd, odpolední čaj, večeře. Největší podíl z celého plánu by měl připadat na snídaně a oběd;
  • mezi jídly si dávat přestávku nejvýše 3 hodiny;
  • zohlednit energetickou hodnotu produktů a správně je distribuovat ve výživovém plánu;
  • vypočítat objem porce jídla podle „talířového pravidla“: 1/4 - komplexní sacharidy, 1/4 - bílkoviny, 1/2 - zelenina, ovoce, bobule;
  • kombinovat tuky, bílkoviny a sacharidy podle osobní fyzické aktivity, a nezapomenout na vitamíny, stopové prvky, vlákninu;
  • snížit spotřebu soli, cukru, sladkostí a pečiva (rychlé sacharidy), sycených nápojů, továrních šťáv, alkoholu;
  • dodržovat zdravé způsoby vaření: pára, dušení, vaření;
  • snažit se večeřet 3 hodiny před spaním;
  • spát alespoň 7 hodin denně, vyhýbat se stresu;
  • vypít 2-3 litry čisté vody.

 

Pamatujte si! Vyvážená strava není dieta, ale způsob života!

 Tlačítko otevřít katalog